Šefčovič: Štatút o európskych politických stranách spriehľadní ich činnosť

12.09.2012 Celý región

Štrasburg/Brusel 12. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) dnes prijala návrh svojho podpredsedu Maroša Šefčoviča na posilnenie štatútu európskych politických strán. Týmto návrhom sa zvýši ich viditeľnosť, transparentnosť a zodpovednosť.

"Návrh reaguje na nedostatky, ktoré v tejto oblasti pretrvávali dlhé obdobie, keď európske politické strany a pridružené nadácie nemohli vykonávať svoju činnosť kvôli rôznym obmedzeniam," povedal v rozhovore pre TASR Šefčovič.

Vďaka novému štatútu, ktorého príprava trvala trištvrte roka, budú mať strany a nadácie jasne zakotvené svoje postavenie v európskom práve. Tým sa odstránia najdôležitejšie prekážky, ktorým čelia pri vyvíjaní činnosti v členských štátoch a medzi nimi. Väčšina z nich je v súčasnosti registrovaná ako belgické neziskové združenia so skratkou "asbl".

"Ide o návrh, ktorý zvýši ich viditeľnosť, ich akcieschopnosť. Pravidlá, ktoré v návrhu predkladám, umožnia väčšiu transparentnosť financovania európskych politických strán a nadácií a umožnia aj kontrolu toho, ako rešpektujú európske hodnoty a pravidlá vnútornej demokracie," povedal Šefčovič. Upozornil, že v prípade porušení pravidiel sa zavedie režim správnych sankcií.

Slovenský eurokomisár vyjadril nádej, že aj vďaka týmto novým a kľúčovým elementom o štatúte európskych politických strán bude jeho návrh promptne schválený členskými krajinami EÚ a tiež Európskym parlamentom, aby nariadenie mohlo nadobudnúť účinnosť k 1. júlu 2013, čiže v dostatočnom predstihu pred celoeurópskymi voľbami do Európskeho parlamentu v roku 2014.

Šefčovič priznal, že návrh na úpravu štatútu politických strán pôsobiacich na celoeurópskej úrovni sa zrodil na základe návrhov a diskusií s členskými štátmi EÚ o tom, že treba upraviť a spriehľadniť európsky politický priestor.

Pridanou hodnotou návrhu je podľa Šefčoviča to, že výrazne pomôže pri prehlbovaní procesu európskej integrácie.
 

Vyberte región